Teringat dulu dulu, arwah nenek saya suka buat lempeng pisang cam ni. Ada org gelar "PEKNGA" mungkin singkatan daripada tempek kat belanga. Kot la....
Memang sedap makan panas panas dengan kopi o ke. Yelah makanan org dulu dulu, tapi kat Restoren Haslam masih ada jual makanan ni.
Salam hazila..
ReplyDeletekalo blah kite panggil lempeng je..tapi sebelah hubby panggil TEPEK pisang..sebijila rupanya cam yg hazila buat ni lipat dua ngan daun pisang..kat dlm tu ada taruk kelapa lagi..mmg sedap n kite pon suke mkn..yg sama lagi mmg opah la yg pndai buat n sedap..
Salam...
ReplyDeleteShah Alam seksyen berapa ???
rasanya kita dah nampak restoren haslam tepi hospital tawakal tu... (lamanya nak buat research, hehe)
ReplyDeletesalam hazila. masa kak ita masih duduk bwh ketiak emak dulu, rajin buat TEPEK ni. pisang byk keliling umah. dlmmnya letak kelapa+garam. balut dgn daun pisang dan goreng atas kuali leper. kena plak ngan kopi-o diiringi oleh hujan renyai2...amboi!!!!
ReplyDeleteSalam kak..
ReplyDeleteNi bari first time tengok lempeng ni....Mesti wangi kan pisang+daun pisang...
Salam Kak Hazila,
ReplyDeleteLempeng dalam daun pisang ni mesti lagi terasa pisangnya... buat sarapan dengan kopi o panas syoknye.