Saya kalau balik Perlis mesti beli ikan kering banyak banyak.
My husband suka ikan temenung/kembung kering dan saya suka ikan ikan darat/bendang kering. Malam ni saya masak lemak ketam untuk my husband dan buat haruan kering goreng asam. Lagi sedap makan ni dari makan masak lemak tu.
Senang je nak masak, goreng ikan kering dan ketepikan. Mayang bawang besar, cili merah, cili hijau dan sedikit cili padi. Panaskan minyak, goreng bahan yg di mayang hingga layu. Tuang sedikit perahan asam jawa, kacau sebati dan masukkan ikan yg telah di goreng. Gaul sebentar dan angkat. Makan dengan nasi panas, perhhh....
oooo yang berbau semerbak goreng ikan masin petang tadik akaklah punye keje erh.......????
ReplyDeleteheheheee mcm dekat kebeno umah kite yerk...nampak beno menipunye fiza ni erk....kahhhhhh!!!
Salam kak,
ReplyDeleteIkan temenung kering pun ade ek..tak pernah kite makan lak... tp kite suka ikan kering jugak.suka ikan sungai... best!
salam ziarah
ReplyDeletecik tipah selalunya ikan haruan kering ni goreng biasa je..tak campur asam jawa pun. lepas ni nak try campur asam plak lah..