Saturday, March 27, 2010

Mango Pudding


Saya memang tak boleh tengok mangga, walau hari hari makan pun masih tak jemu. Sebab tu boleh dikatakan mangga sentiasa ada dalam peti ais saya. Agaknya kenan dengan buah mangga kot.

So tadi saya buat mango pudding, gunakan resepi Yani yang ada kat MyR tu.



Bahan-bahan ( 150ml- 4 cups )

* 50ml susu segar
* 50g gula
* 1 1/2 sudu kecil gelatin + 1 sudu besar air
* 250g isi mango yg dah dikisar (puree)
* 50g plain yogurt
* 125ml whipping cream
* utk Hiasan
* 2 biji mango

Cara-cara

1. Masukkan serbuk gelatin ke dalam 1 sudu besar air. Kacau dan biarkan 10 minit. (Jgn masukkan air ke dlm serbuk gelatin utk elakkan gelatin dr berketul-ketul)
2. Panaskan susu segar dan gula sehingga gula cair. Jangan sampai mendidih. Sejukkan sekejap. Kemudian masukkan gelatin tadi . ( Ini utk mengelakkan gelatin tu dari berbau) Kacau sehingga gelatin larut.
3. Masukkan semua bahan-bahan lain ke dalam food processor/blender. Mix sehingga semuanya sebati.
4. Kemudian masukkan campuran gelatin dan susu tadi. Mix lagi.
5. Akhir sekali bolehlan tuang ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum mkn.
6. Sebelum hidang bolehlah dihiaskan dengan susu pekat dan juga mango yg dipotong dadu.

3 comments:

  1. samalah kita memang peminat manggo...

    ReplyDelete
  2. salam Zila..

    I ada gak mango..tapi lagi pikiak nak buat pudding ker pulut mango ker..jgn nati last2 aku makan gitu jerk..he he

    ReplyDelete
  3. minat mangga gak.. tapi selalu wat kerabu n buat rojak buah. kalau yg masak tak sempat buat apa2 dah abis makan gitu jer...

    ReplyDelete