Wednesday, April 28, 2010

Ikan Masak Sos


Hari tu masa sepupu my husband datang, sempat lagi dia pergi memancing kat Port Klang. Dia ni memang kaki pancing,pantang ada masa dan kesempatan je mesti nak memancing. Ketagih kata orang.

Kebetulan dia dapat pancing ikan jenahak seekor. Lepas tu dia bagi la kat saya 2 ketul/slices. Agak besar juga, so malam tadi saya buat masak sos sempoi dan main campak campak je. Malas nak refer resepi ke.

Bahan bahan

2 ketul ikan - dibersihkan dan letak garam kunyit dan di goreng. Ketepikan.
1 inci halia - mayang
2 cili merah - dipotong serong
1 cili hijau - dipotong serong
1 labu bawang besar - di potong bulat
1 ulas bawang putih - dimayang
1 sudu makan cili kisar
2 sudu makan sos tomato
1 biji tomato - belah 4
Garam secukup rasa

Cara cara

1. Tumis bawang besar, putih, halia, cili merah dan hijau hingga layu.
2. Masukkan cili kisar dan biarkan hingga masak. Masukkan sos tomato.
3. Masukkan sedikit air bergantung pada kepekatan kuah, biarkan ia mendidih.
4. Perasakan dengan garam, masukkan buah tomato dan ikan tadi.
5. Balik balikkan seketika dan bolehlah di angkat.

No comments:

Post a Comment