Tuesday, May 4, 2010

Chawan Mushi


Masa saya pergi beli takoyaki di gerai Jepun di Shah Alam Mall, ternampak satu menu g dipanggil chawan mushi. Lepas tu sibuk cari resepi kat internet, konon kononnya nak mencuba sendiri. Tapi dari sehari ke sehari tak buat buat juga. Last week saya buat sekali tapi teksturnya teruk, mengerutu sangat. Kelakar pun ada juga bila tengok, cam kulit org dah tua sangat.

Hari ni buat lagi sekali, tapi tengok cara buat betul betul dan baca resepi betul betul juga. Tapi permukaannya masih tak perfect/ tak smooth as it should be. Tapi ok la kan....



Egg Mixture -
1 Large Egg
170ml Water
1/2 tsp Granulated Bonito Dashi
1/2 tsp light Soy Sauce
1/4 tsp Salt

- Fillings -
50g Chicken Meat
2 Shrimps
2 Shiitake Mushrooms
4 Ginnan - Ginkgo Seeds
Parsley
Light Soy Sauce for Seasoning

Ada sesetengah bahan yang saya tak masukkan seperti sake sebab tak halal. Saya tambahkan lobal merah. Resepi asal dan cara cara boleh lihat di sini.

3 comments:

  1. fuzids,
    bukan, dia jadi pepejal. Boleh di katakan sebagai savory cream caramel.Seakan akan tauhu lembut.

    ReplyDelete
  2. dashi tu macam stock ayam eh? patut la masa 1st time makan rasa macam masin2 sikit..kita ingatkan manis2 macam puding..hehe

    ReplyDelete