Friday, May 7, 2010

Mee Goreng Basah


Semalam dinner makan mee hoon goreng, malam ni tukar makan mee pulak. Boring juga asyik makan nasi je sebabnya pening nak memikirkan lauknya. Masak mee/mee hoon senang sebab semua dah ada kat dalam tu.

Saya suka guna resepi Tulip dari MyResipi. Dah banyak kali guna resepi ni dn my husband pun puji sedap, so stick kat sinilah dulu. Esok esok kalau jumpa resepi lain, cuba yg itu pulak. Cam biasa, saya akan buat sebahagian saja dari resepi asal.

Bahan-bahan ( 5 org makan )

* 600g mee kuning
* 2 ekor sotong
* 6 ekor udang basah
* 3 pokok sawi
* 1 sb pes lada kering
* 2 sb minyak masak
* 1/2 sb sos tiram
* 4 sb sos tomato
* 1/2 sb kicap pekat
* 3 cawan air panas
* 3 ulas bawang putih
* garam, gula & ajinomoto
* ** lada jeruk **
* cuka
* gula & garam
* lada besar hijau

Cara-cara

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk sotong & udang gaulkan sebati.
2. Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan ajinomoto. Kacau biar sekata. Masuk air panas dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa. Adjust ikut selera anda.
3. Masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air panas.Kecilkan api & biar selama 4minit. Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Masukkan taugeh dan gaul sekata.Dalam gambar xda taugeh...stok taugeh takda kat umh...
4. Alihkan mee kuning dari kuali, jgn biarkan dlm kuali, air mee akan kering. Makan panas2 bersama lada jeruk,taburkan dgn daun bawang & bawang goreng.

1 comment:

  1. Terliur kmal tgk mee ni..suka basah2 mcm ni..tapi pantang lagi le..

    ReplyDelete