Sunday, June 27, 2010

Kimbap

Hari ni hari menu Korea. Chik Mimi kata bukan setakat kena demam cerita Korea je tapi dah berjangkit sekali dengan makanannya. First time buat ni, belum excellent bab nak gulung Kimbap. Tapi bolehlah kan for first timer. Saya letak isi telur dadar.

Bahan bahan

2 cawan nasi sushi yang telah dimasak
Lobak merah - potong memanjang
Timun Jepun - potong memanjang
Telur dadar yang telah dihiris saiz yang sesuai
Seaweed
1/2 sudu gula
1 sudu makan cuka
Sedikit garam

Cara cara

1. Campurkan gula, cuka dan garam. Gaul hingga menjadi cecair jernih. Masukkan ke dalam nasi sushi dan gaul rata.
2. Bentangkan bamboo mat, letak 1 keping seaweed. Ratakan satu senduk nasi ke atas seaweed tadi.
3. Susunkan timun, lobak merah dan telur dadar ke atas nasi tadi.
4. Gulung sehingga kemas. Sapukan sedikit sesame oil di atas permukaan seaweed. Potong kepada beberapa bahagian yang sesuai.

3 comments:

  1. Zila, kita dan anak dara kita suka sesangat ni.thanks

    ReplyDelete
  2. Dah jadi oarang Jepun pulak budak ni!!!! Zila sihat ke??

    ReplyDelete
  3. nak tanya..
    guna cuka biasa je ke?teringin nak cuba..

    ReplyDelete