Wednesday, November 10, 2010

Peach Crumble


Semalam buat Peach Crumble, saja sebab tak ada kerja. Boleh gitu? My husband balik lewat, bila dah berjumpa dengan kawan kawan mulalah bersembang tak henggat dunia. Tapi tak adalah lewat mana pun, sebelum pukul 10 pm dia dah sampai rumah.

Seperti biasa saya tak masak dinner lagi. My husband makan dengan kawan kawan dia, sebelum balik dia belikan makanan untuk saya. Apa lagi, makcik duduk goyang kaki tengok tv dan layan FB. Bila boring, itu yg pergi dapur godek godek apa yang boleh. Resepi saya ambil dari blog Cooking with Marina Mustafa. Thanks.

Ingredients:

  • 500 g canned peach
  • 1/2 cup syrup where peach is soaked in

Crumble ingredients:

  • 1 cup flour
  • 4 tablespoon butter
  • 2 tablespoons white sugar
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 2 tablespoons rolled oats
  • 2 tbsp coconut ( takde stok, saya tak letak )
  • 1/2 tsp cinnamon powder

Method for Crumble:

1. Slice peaches into thick wedges. Place in pie dish with peach syrup.
2. Rub butter into flour until mixture is crumbly. Add the sugars, cinnamon powder, oats & coconut. Sprinkle over peaches.
3. Bake in a preheated 190ÂșC oven for about 30-45 minutes. Cooking time varies with the depth of fruit and crumble.
4. Serve with custard.

1 comment:

  1. hah akak ambik resepi ya..crumble mumble memang menjadi kesukaan akak dan anak2..

    ReplyDelete