Dinner malam ni saya masak Spicy Stir Fry Clam. Hari tu saya beli 1 kg kepah, semalam dah buat Clam Soup separuh. Kepah ni bukannya boleh buat "lauk" kata orang cuma seronok meratah je lah. Menu yang satu lagi ialah masak lemak ketam. Tapi malas nak ambil gambar sebab dah selalu buat.
Bahan bahan
1/2 kg kepah - cuci dan tos
1 inci halia
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 biji cili padi
1 sudu teh sos tiram
2 sudu teh shrimp chili paste jenama DELIMAS
Garam secukupnya
1/2 labu bawang besar - mayang
1/2 biji cili merah - hiris menyerong
Sedikit daun bawang
Cara cara
1. Tumbuk halus halia, bawang putih, merah dan cili padi. Panaskan kuali dan tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan shrimp chili paste dan sos tiram, kacau sebati dan masak hingga wangi.
3. Masukkan kepah dan sedikit air dan gaul agar kepah dan bahan tumis sebati. Tutup kuali dan masak sehingga semua kepah terbuka.
4. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka. Taburkan bawang besar, cili merah dan daun bawang, gaul rata dan tutup api.
5. Sedia dinikmati panas.
1/2 kg kepah - cuci dan tos
1 inci halia
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 biji cili padi
1 sudu teh sos tiram
2 sudu teh shrimp chili paste jenama DELIMAS
Garam secukupnya
1/2 labu bawang besar - mayang
1/2 biji cili merah - hiris menyerong
Sedikit daun bawang
Cara cara
1. Tumbuk halus halia, bawang putih, merah dan cili padi. Panaskan kuali dan tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan shrimp chili paste dan sos tiram, kacau sebati dan masak hingga wangi.
3. Masukkan kepah dan sedikit air dan gaul agar kepah dan bahan tumis sebati. Tutup kuali dan masak sehingga semua kepah terbuka.
4. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka. Taburkan bawang besar, cili merah dan daun bawang, gaul rata dan tutup api.
5. Sedia dinikmati panas.
Looks tempting.... Nak trylah nnt.... Seronok masuk sini...gambar semua cantik2.
ReplyDelete