Thursday, February 17, 2011

Tempura Platter


Malam ni saya masak lemak cili padi ketam untuk my husband dan Tempura Platter untuk diri sendiri. Tapi udang tempura saya tak lurus tapi mengerekot. Saya gunakan tepung tempura dan bancuh dengan ice cream soda sejuk.

14 comments:

  1. assalam kak....sedapnya tempura tu...cantik jer posingnya..hehe

    ReplyDelete
  2. Salam Hazila, pandai ya buat tempura, betul macam Japang style. One of my favorite and the only food that I took while in JAPANG. Tuba-tiba teringat nostalgia lama. Rasa nak buat pula.

    ReplyDelete
  3. salam zila...

    takkan ni je utk dinner? jelous betul!!

    ReplyDelete
  4. Nieza,
    WS, hehehehehe dia syok berposing sebelum kena ngap.

    ReplyDelete
  5. Paty's Kitchen
    I used tempura flour from Japan and it taste really good.

    ReplyDelete
  6. Wandy,
    sedap especially if you used fresh ingredients.

    ReplyDelete
  7. Wanieyra,
    hahahahaha.... tengah nak mengurangkan inci. kena control walaupun kadang kala terlajak juga.

    ReplyDelete
  8. Salam puan,

    Tempura my favourite makanan Jepun. Dulu saya suka pergi satu kedai Jepun di Shinjuku untuk makan Tempura. Punyalah bestnya sampai 3 - 4 kali sendawa setelah membalunnya. Harganya 500 yen semangkuk. Lebih kurang RM 15.00 dlm tahun 2001.Balik malaysia try makan tempura yg kat sini kat pasaraya tapi tak se best yg di Jepun tu. Ok cau dulu..

    Mountain climber

    ReplyDelete
  9. Salam.

    Saya pula kurang mgemari makanan jepun. tp kalu buat tempura mcm ni suka juga. Rupanya dia ada tepung khas ya.

    ReplyDelete
  10. Anonymous,
    Pastinya tempura di sini sukar menandingi di tempat asalnya. Beruntung kalau dapat berjalan ke tempat lain dan menikmati makanan tempatan.

    ReplyDelete
  11. Mekar,
    Memang ada dijual tepung tempura yang khas diimport dari Jepun. Boleh didapati di JUSCO. Harganya sedikit mahal tapi kalau untuk makan sendiri memang berbaloi berbanding kalau makan di retoren Jepun.

    ReplyDelete