Asam Rebus Keladi
Malam tadi dinner dengan Asam Rebus Keladi. Kalau tak silap saya, orang sebelah utara selalu makan sayur keladi dengan nasi ulam. Saya belum pernah cuba lagi tapi it sounds delicious.... Nanti kena cari daun ulam ulaman dulu dan pastinya kena buat during weekends.
Malam tadi dinner dengan Asam Rebus Keladi. Kalau tak silap saya, orang sebelah utara selalu makan sayur keladi dengan nasi ulam. Saya belum pernah cuba lagi tapi it sounds delicious.... Nanti kena cari daun ulam ulaman dulu dan pastinya kena buat during weekends.
Bahan bahan
2 batang keladi
2 batang keladi
1 ketul ubi keladi
3 keping asam gelugor
100 gm udang kering
1 tangkai daun kesum
4 ulas bawang merah
80 gms cili kering
Sedikit belacan
Sedikit kunyit hidup
Garam secukup rasa
Air secukupnya
3 keping asam gelugor
100 gm udang kering
1 tangkai daun kesum
4 ulas bawang merah
80 gms cili kering
Sedikit belacan
Sedikit kunyit hidup
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Cara-cara
- Keladi dan ubi keladi dibersihkan dan dipotong, celurkan dengan 2 asam keping. Biarkan keladi layu dan ubi empuk, buangkan airnya. tos dan ketepikan.
- Kisar bawang merah,kunyit hidup,cili kering dan belacan. Tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan air secukupnya, udang kering,asam keping dan daun kesum. Didihkan.
- Setelah mendidih, masukkan keladi yg telah dicelur tadi. Perasakan dan bolehlah diangkat.
a'ah, betul. org kedah makan dgn nasi ulam. Nasi ulam kitaorg panggil nasi kerabu. Sedap ooooo....
ReplyDeletecik kak kita org utagha heheheh baru 2-3 tahun belajaq makan sayuq keladi heheheh nnti buat utk kita na
ReplyDeletehmmm btul..makan nasi ulam n sayur keladi ni..sedapnyer...terutama bulan puasa...
ReplyDeletesedapnya asam rebus keladi... suka sangat2... kalau masak.. harus meratah dulu semangkuk dua.. hehe...
ReplyDeletenampak sedap jer,,tp sayang ziey xmakn keladi..
ReplyDeletebetul tuu sayur keladi ni kalau makan dgn nasi ulam kedah mmg macam isi dgn kuku.. makan masa bulan posa.. dlm N3 kak ada.. tapi la ni takut makan keladi takut sejukkk hehe.. kalu makan rasa 2,3 sudu jer..lepas kempunan..
ReplyDeleteSalam Kak Hazila,
ReplyDeleteSedapnye sayur keladi...teringat pulak kat kampung. makan bertambah kalau ada sayur ni..
salam...mmg di penang pun makan dgn nasi ulam....tambah kalau bulan puasa,boleh kata semua pasar ramadhan ada jual asam rebus keladi ni...gu dia nasi ulam....sedapnya....
ReplyDelete