Masak Lemak Ikan Kurau
Walaupun tak berapa nak cukup bahan, saya masak juga masak lemak ikan kurau masin ini. Selalunya letak cili padi tapi memandangkan cili padi takde dalam esbok, saya capai jelah cili apa yang ada.
Bahan bahan
200 gms tulang ikan kurau kering (anggaran)
150 ml santan pekat
150 ml santan cair
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 tangkai cili merah ( saya tak nak guna cili padi )
Garam dan serbuk perasa jika suka
1 batang serai
Cara cara
1. Rendam tulang ikan kurau sebentar, toskan.
2. Kisar bawang merah, putih, kunyit dan cili merah hingga hancur.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama sama dengan tulang ikan kurau
4. Masukkan juga santan pekat dan santan cair bersama sama dengan serai. Renehkan hingga mendidih dengan menggunakan api kecil supaya santan tidak pecah minyak.
5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika perlu. Angkat bila sudah masak.
No comments:
Post a Comment