Udang Ketak Rebus Serai
Semenjak dua menjak ini makin jarang saya update blog kan......
Entahlah bila agak lama tak memasak dan tak ambil gambar masakan, membuatkan saya jadi liat dan malas nak memulakan activity seperti sebelum ini. Hari ni baru memulakan sesi memanaskan badan dan tangan, nak cari feel yang dah makin hilang.
Oh ya, pernah tengok Udang Ketak seperti dalam gambar di atas?
Saya pun pertama kali nampak secara live, sebab sebelum ini saya cuma pernah nampak dalam majalah RASA. Ingatkan nak buat goreng pedas tapi kebetulan my parents ada di rumah, saya cuma masak yang simple je.
Favourite menu my husband, ketam goreng kunyit.
Penyedap rasa, ikan keli dan haruan kering.
udang tu kulit dia keras cam ketak ke? hihi jakun ni mmg tak pernah tengok... musti sedap manis kan..besarr
ReplyDeletebesonya udang tu cik kak
ReplyDeleteIzah,
ReplyDeleteMemang kulit dia keras, kena guna gunting untuk ambik isinya.
Chikmi,
ReplyDeleteMemang besar, puas makan isinya.
ooo kat sana panggil udang ketak yer? kat labuan panggil satak... :)
ReplyDeleteAssalamualaikum, besaqnya udang ketak tu..selalunya jumpa yg kecik2 je..dah mcm lobster nampaknya....ingat masa kecik2 dulu pak sedara selalu bawa balik bila balik dr laut..rebus je manis sangat isinya..mak sedara lak rajin ambik isi udang ni buat keropok..:)
ReplyDeletex penah tengok juga..
ReplyDeletesalam Hazila...waah akak x penah makan udang ketak laa...takut tengok..hehehee
ReplyDeleteSalam, belum pernah makan lagi ni, bolehla cuba pakai resipi ni ya.
ReplyDeleteKak, udang ketak tu udang lipan ke? macam ada iras2..yg pasti udang lipan adalah sedap hihi :)
ReplyDeleteudang ketak??? pernah nampak tapi takut nak beli..cam seram ajer nak memasaknya
ReplyDelete