Ini kali pertama saya buat kuih ni....
Selalu nampak orang jual masa bulan Ramadhan. Entah kenapa masa blogwalking, ternampak ada beberapa blog yang buat entry berkenaan kuih ni. Tapi saya ambil resepi dari blog izah, cuma saya tak letak air pandan. Saya lebih suka ia berwarna putih. Dan saya juga buat 1/4 dari adunan asal, itupun dah banyak juga buat saya.
Bahan bahan
50 gms tepung beras
50 gms tepung jagung
800 ml santan
Sedikit garam
1 simpulan daun pandan
Air gula melaka
Cara cara
1. Campurkan tepung beras dan tepung jagung dan bancuh dengan santan dan pastikan ia tidak berketul.
2. Masukkan ke dalam periuk bersama sama dengan simpulan daun pandan dan masak dengan api perlahan sehingga berkilat dan bunyi letusan kecil kedengaran.
3. Angkat dan tuang ke dalam bekas atau acuan yang sesuai, sejukkan.
4. Hidangkan bersama sama dengan air gula melaka.
**** Bahan bahan di atas adalah 1/4 dari adunan asal.
**** Bahan bahan di atas adalah 1/4 dari adunan asal.
Hi Hazila,
ReplyDeleteKuih ni cukup popular di bazar ramadhan. teringat bulan puasa bila nampak kuih ni
uhhh..lame x makan bubur sum-sum... tgk blog akak terus terliur... hehhee..
ReplyDeleteHazila,
ReplyDeleteResepi yg ni untuk 1/4 adunan ke or ni mmg resepi asal? teringin nk mkn..bokkmark2x..hihi
zila
ReplyDeleteai love BSS also..tapi ai tak suka part kena kacau 2 sampai letop2..selalu ai tunggu my MIl buat :)
Hazila...bubur sum sum mmg fav akak nih...tp rajin buat kalau bln Ramadhan jek...hehee...terliur dah ni..
ReplyDeletex pernah makan ....
ReplyDeletesedapnya....tak pernah buat..hihi
ReplyDelete