Dah beberapa kali suami saya bersungut nak makan Ikan Haruan Bantut. Terms "Bantut" kat sini bukanlah pendek atau dompot, tapi istilah orang sebelah utara bila Ikan di belah belakang, disumbat dengan rempah ratus dan kelapa parut kemudian di bakar atau dipanggang.
Biasanya mereka menggunakan ikan haruan yang agak besar especially ikan haruan dari sawah atau sungai. Lagi sedap bila dipanggang menggunakan kayu api instead of oven atau grill. Aromanya lagi semerbak dan menaikkan selera.
Ada orang tak boleh makan ikan haruan sebab keaadaannya yang menyerupai ular. Saya memang tak akan siang ikan haruan, keli atau puyu kalau masih hidup. Kat sini senang, pilih ikan dan suruh penjual tu siang ikut kehendak kita. Boleh suruh belah belakang ke, even boleh minta mereka belah butterfly style seperti ikan kerapu di Chinese Restaurant. Balik rumah, cuci dan boleh terus masak.
Bahan bahan
1 ekor ikan haruan sederhana besarnya - dibelah belakang dan dicuci
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 biji cili padi
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
Segenggam penuh kelapa parut
1 batang serai
1 cm kunyit hidup
1 cm halia
Garam
Sedikit minyak
Cara cara
1. Lumurkan garam pada isi ikan dan letakkan sedikit minyak di permukaan ikan supaya tidak melekat semasa membakar. Ketepikan.
2. Tumbuk lumat bawang merah, putih, serai, cili merah, garam, kelapa parut kunyit, jintan manis, jintan putih dan halia.
3. Sumbatkan bahan tumbuk tadi di bahagian belakang ikan yang telah dibelah.
4. Bakar di atas pembakar hingga masak.
cepat2 dtg jenguk nak tgk rupa haruan bantut..ingtkan betul2 batut td..rupanya ada panggilan khas yer...suami saya suka ikan2 yg buat gini, tp biasa wat guna cencaru je..beli haruan time lepas bersalin & saya je mkn..hihi
ReplyDeleteni baru tau kat utara panggil camtu rupenya..cam ikan cencaru sumbat...
ReplyDeletesedap nampak...selalu makan ikan haruan goreng jer akak....
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeletekalau goreng boleh tak?
kita pun saspen gak nak tengok cemana rupa ikan haruan bantut.. cepat2 masuk sini.. hehehe... ikan haruan memang bukan pilihan kalau ke pasar.. bukan sebab harganya mahal.. tapi memang tekak tak berapa nak lalu.. tapi.. masa bersalin operation ritu.. terpaksa gak cekalkan hati makan lauk ikan haruan masa dlm pantang demi nak segera sembuh.. kikiki... apa2pun.. rasanya taklah teruk sgt.. orait jer.. cuma mungkin macam yang hazila dok ckp tulah.. terbayangkan 'snakehead'nyer tu yg buat rasa lain macam tu...
ReplyDeleteAnna,
ReplyDeleteSelalunya memang buat guna cencaru atau terubok je.
Kunang-Kunang,
ReplyDeletehhehehehe....lain tempat lain gelarannya.
Ayu,
ReplyDeleteAkak suka buat gulai. Goreng pun sodap.
Kasehredha,
ReplyDeleteKalau nak goreng tak boleh sumbat la kak takut nanti semua bahan sumbat tu terkeluar.
Madiha,
ReplyDeleteBetul tu, bila tengok kepala dia dah rasa semacam je.....
lama dah tak makan ikan haruan..
ReplyDeletesedappnya tengokkk..
cik kak kite tk pernah buat sbbnya kat umah tu ada yg tak suka nyok ,tp nmpk mcm sedap je
ReplyDeleteHello,
ReplyDeleteSaya Wendy dari Table for 2 or More.
Saya ingin meminta izin untuk memaparkan gambar haruan bantut kat introduction post Kedah Perlis Food Fest yang akan berlangsung dari 1-30 Nov 2012.
Kredit akan diberi untuk sumber gambar.
Sekian Terima Kasih
http://wendyinkk.blogspot.com/p/malaysian-food-fest.html
Masakan ni memang kegemaran sy memang sedap fuh..... tak nampak mak mertue lalu kat belakang hehehehe
ReplyDeleteMasakan ni memang kegemaran sy memang sedap fuh..... tak nampak mak mertue lalu kat belakang hehehehe
ReplyDelete