Bangkok Tauhu....
Tak pasti kenapa dipanggil "Bangkok Taufu"
Bahan bahan
100 gms minced meat
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1 roll egg tofu
1 sudu kecil cili kisar
1 sudu kecil sos tomato
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
2 kuntum shiitake mushroom
Garam dan gula secukup rasa
Daun bawang untuk hiasan
Cara cara
1. Potong egg tofu kepada saiz 1 1/2 inci. Gaulkan dengan teoung jagung. Goreng dan toskan.
2. Tumbuk halus bawang putih, bawang merah dan halia. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
3. Masukkan daging kisar (minced meat), kacau hingga warna daging bertukar. Masukkan sos cili,sos tomato, sos tiram dan kicap manis. gaul rata.
4. Masukkan cendawan shiitake dan sedikit air. Biarkan hingga mendidih dan perasakan dengan garam dan gula jika perlu.
5. Bancuhkan sedikit tepung jagung dengan air, tuang kedalam kuali untuk memekatkan kuah. Setelah masak, tuangkan kuah ke atas egg tofu yang telah digoreng tadi. Hias dengan daun bawang.
ingatkan akak ambik kat umah ika bengkok tue...ayu tauhu x jalan sgt but heroes dlm umah ni suka ...terbalek sket :D
ReplyDeleteassalam,
ReplyDeletewah...resepi menarik ni, selalunya kak amie buat simple2 je menu taufu..
aikk dah byk n3 akak terlepas ni... :)
ReplyDeletebestkan egg tofu nih
pergh..!! terbaek...!
ReplyDeleteyummy yummy sedapnyer
ReplyDelete--
Travel and Leisure--Travel and Leisure
tauhu memang sedappp tak kisah masak apa pun mesti suka..
ReplyDeleteI want it right now...absolutely yummmy..
ReplyDeleteTasty Appetite
Tauhu.. peberet.... Camaner nak mkn ni... Ratah jer ker?
ReplyDeleteEmmmm...sedapnya...kechur kak cek...:)
ReplyDeleteSebelum tu nak sekeh si ☆*♥L@dy @yU♥*☆ asal nama bangkok kat umah kita lah ya? wakakakaka..... baru nak ckp org yg duk bangkok pun tak pernah makan tauhu bangkok lagi hihihi...
ReplyDeletememang tak puas klu singgah rumah Hazila..banyak menu sedap dan gambor cantik2 mengiurkan selera...kiter sukerrrr!..hihihi..
ReplyDeletesuka-suka egg tofu
ReplyDelete