Telur Ayam
Semalam tiba tiba datang mood nak baking kek..... Tapi mula mula rasa macam nak buat Caramel Cake, sebab pernah buat sekali cuma tak menjadi seperti yang diharapkan.
Then teringat yang saya masih ada balance buah cempedak lepas buat goreng hari ahad. Apalagi google cari resepi yang boleh saya gunakan isi cempedak. Resepi yang paling banyak keluar ialah Goreng cempedak.... Tapi ada satu resepi kek butter yang menggunakan isi cempedak, so saya fikir apa salahnya mencuba. Resepi saya ambila dari malaysiabest.net.
Isi Buah Cempedak yang besar dan manis. Sebenarnya emak dan abah saya dari kampung datang ke rumah. Biasalahkan, kalau diorang datang macam macam yang dibawanya. Antaranya ialah buah cempedak 1 biji, rambutan 1 beg plastik, ada kuih lagi..... Di kampung kebanyakan orang kampung ada pokok cempedak dan rambutan sendiri di sekeliling rumah, so bila buah masak serentak, tak termakan. Lagipun yang tinggal cuma orang orang yang dah veteran.
Kek Butter Cempedak yang merekah.....
Dah beberapa kali bila saya buat kek, mesti merekah dibahagian atas. Agaknya sebab oven saya terlalu panas atau adunan saya agak pekat. Tapi dah ikut resepi..... Beberapa kali saya adjust suhu sebab nampak sekeliling dah keperangan tapi bahagian atas masih lembik dan tak naik pun. Tapi bila dah masak kek ini tak turun macam selalu saya buat. Cuma rekahannya tu yang sedikit menakutkan...
Bahan-bahan
250 gram mentega
200 gram gula caster
250 gram tepung naik sendiri
4 biji telur
200 gram isi cempedak, buang biji dan potong kecil-kecil.
250 gram mentega
200 gram gula caster
250 gram tepung naik sendiri
4 biji telur
200 gram isi cempedak, buang biji dan potong kecil-kecil.
Cara membuat
1) Pukul mentega dengan gula sehingga putih dan lembut.
2) Tambah telur dan tepung, selang-seli
3) Masukkan isi cempedak dan gaul. Jangan gaul terlalu banyak supaya isi masih berkeping-keping.
4) Bakar dalam ketuhar selama 45 min pada suhu 180 celcius atau sehingga masak.
1) Pukul mentega dengan gula sehingga putih dan lembut.
2) Tambah telur dan tepung, selang-seli
3) Masukkan isi cempedak dan gaul. Jangan gaul terlalu banyak supaya isi masih berkeping-keping.
4) Bakar dalam ketuhar selama 45 min pada suhu 180 celcius atau sehingga masak.
Gebunya kek ni...mesti sedap ngan harum bau cempedak tu...
ReplyDeletekak zam,
ReplyDeletekalau kek dah mcm kaler coklat atas dia tp tengah belum masak, try cover dengan aluminum foil.. cover loose je camtu.. nanti atas tu takdelah garing sgt.. sementara nak tunggu tgh masak.. sy selalu buat camtu :)
merekah pow x per akak janji sedap
ReplyDeletecempedak ni mmg fav ayu
blk cuti last january lepas mmg dok carik cempedak merata tapi bukan musimnyer lagik.....keciwaaaaaaaa
cik cek,
ReplyDeleteMemang harum satu dapur tu dengan bau cempedak. Al maklumlah dapur sekangkang kera...
Sini payah nak beli cempedak
DeleteEdi,
ReplyDeleteThanks for the tip. Next time akak buat macam tu. Tension betul tengok kek merekah ni..
Ayu,
ReplyDeleteSekarang cempedak baru mula musim kot. Sebab baru baru ni je mula banyak buah cempedak dijual. Memang sedap tapi angin juga buah ni..
as-salam
ReplyDeletesedapnye kek ni..npk gebu..
hmmm sedapnya..mesti wangi semerbak bau dia..
ReplyDeletesalam - lai drp lain menarik ..cempedak...pasti bau nya harum
ReplyDeletekdg2 efek rekahan tu buat lagi berselera nak merasa sama mcm rekahan yg jd bila buat muffin.. hehee.. cuma nak hidang kat tetamu jer nampak kurang cun kan..? tiba2 terasa nk mkn kek butter plak bila nampak kek ni.. lahaiii.. mcm2lah mulut ni.. hehe.
ReplyDeleteAssalam Hazila...mesti sedap ni..terbau2 jek cempedak kat kek ni..hantar ke Ktn sikit ^__^
ReplyDeletegoreng pon sodap...
ReplyDeletekat dlm freezer ada 4 ketul buah cempedak di luar pagar...agak2 cukup tk nk buat kek ni ye! hihi mcm tk ckp kan! hmmmm saja je cari alasan malas nak bake :D
ReplyDeletehazila..betul tu petua dr Edi..
ReplyDeletemengiurkan tekak w/pun merekah..bak kata madiha lg merekah lg berselera..akak pun mcm tingin nk mkn butter kek gak mcm madiha..hehehe
mmg teringin nk mkn sangat
ReplyDeleterindu nak beli kat gerai tepi jln tue...
Menarik, bolehla masuk list "KENA COBA"
ReplyDeleteSaya teringin nak makan goreng cempedak. kalau dapat, saya goreng dulu nak makan puas puas. hehe... wlaupun merekah, nampak moist je kek akak tu :)
ReplyDeletelama pulak sudah post ni.. cuba2 lah tanya manatau still available... klu guna blender gebu tak mcm gambar?
ReplyDelete