Sunday, April 15, 2012

Masak Lemak Cili Padi Daging Salai dengan Mangga Muda



Selamat berhujung minggu......

Apa agaknya menu untuk makan tengahari hari ni ye? Mesti yang agak istimewa sikit memandangkan hari cuti dan kebanyakan ahli keluarga ada di rumah. Mungkin si ayah request nak makan ini dan anak anak pulak dengan menu pilihan masing masing. Yang pasti kaum ibu yang pening dan terpaksa bersilat di dapur untuk menyediakan semua permintaan.

Sementara saya dan suami pula hanya menukmati menu yang biasa biasa saja. Memandangkan suami saya request nak makan siput remis rebus serai dan udang kertak goreng, jadi saya sediakan satu menu lagi untuk diri sendiri.


Masak Lemak Cili Padi Daging Salai dengan Mangga Muda.


Bahan bahan yang diperlukan.
Daging salai, kunyit, cili padi, serai, daun kunyit dan santan. Tidak banayak bahan yang diperlukan untuk menyediakan menu ini.



Bahan bahan

400 gms daging yang telah disalai  
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Cili padi - ikut kepedasan yang dikehendaki
1 inci kunyit hidup
1 batang serai
1 biji mangga muda
Garam secukup rasa

Cara cara

1. Tumbuk cili padi dan kunyit hingga lumat. Masukkan ke dalam periuk yang telah berisi santan pekat dan cair.
2. Didihkan sebentar, kemudian masukkan daging salai yang telah dihiris nipis, serai yang telah diketuk, daun kunyit dan mangga muda.
3. Biarkan seketika, perasakan dengan garam dan renihkan dengan api perlahan hingga pecah minyak.
4. Angkat dan sedia dinikmati dengan nasi putih.

*******  Untuk yg ingin dapatkan daging, ayam, ikan keli dan itik salai boleh dapatkan di Pasar Tani Seksyen 13, pada setiap hari ahad.


11 comments:

  1. Assalamualaikum Hazila,
    ni Kak Amie mai awal ni... dah duduk bersila menanti hidangan daging salai tu.... ha tu dia... dengan cili padinya sekali, kecur liur kita!

    ReplyDelete
  2. sukeeeee...
    kalau balik kg suami (n9)
    baru boleh beli segala salai2 ni..
    letak mangga atau belimbing buluh memamg power

    ReplyDelete
  3. Ws kak amie. Cili padi tu utk sape sape yg nak extra power. Meh la bersila ramai ramai.

    ReplyDelete
  4. Kak kasihredha,
    Saya beli daging yg dah siap salai kat pasar tani pagi tadi. Malas nak salai sendiri.

    ReplyDelete
  5. Tak pernah beli daging salai sbb tak pandai nak masak lomak cili api... Takut tak menjadi...

    ReplyDelete
  6. Hazila..
    mama blm pernah mkn daging salai dimsk cili api lagi... atau daging msk lemak cili api pun blm pernah rasa... geram plak tgk mangga yg berposing tangkap glamour!! hehehe

    ReplyDelete
  7. aduh terliuq ni kalau kita la confirm diet lari kuat2 hehehe

    ReplyDelete
  8. Salam ziarah... gambar sangat cantik! rasa dah tentu terbaik! i like...:)))

    ReplyDelete
  9. As salam..salam kenal dr saya
    menarik betul daging salai masak lemak ni..
    tp kat kl ni pyh kot nak dpt daging salai..slalu nampak sekitar pedas N9 je..

    ReplyDelete
  10. Salam..wah sedapnya daging salai masak lemak cili api..mau bertambah2 makan..

    ReplyDelete
  11. zila.. daging salai tu salai sendiri ke atau beli di mana? sedap nampak hidangan tu...

    ReplyDelete