Salam dan Selamat Sejahtera...
Hari ini 16 Mei ialah Hari Guru.
Selamat menyambut Hari Guru buat semua guru especially semua guru yang pernah mengajar saya. Juga kepada ibu dan adik saya yang menjadi guru. Ibu saya dulu merupakan bekas guru tadika. Sampai sekarang, bekas anak murid yang bertembung dengan ibu saya masih memanggilnya cikgu. Semua cakap dia cikgu yang garang.
Sekarang adik perempuan saya mengikut jejaknya menjadi guru di Sekolah Kebangsaan Bukit Perah, Terengganu. Saya memang tak boleh jadi guru, sebab saya pun garang dan tak tahan sabar.
Aset terpenting bagi guru tentunya "suara". Bayangkan kalau guru sakit tekak, macam mana nak mengajar kan.... Teringat pada kawan saya yg juga merupakan seorang guru, dia cakap kalau tiba tiba kena sakit tekak dan suara hilang, maka seksa juga nak mengendalikan kelas. Kalau pakai bahasa isyarat pun belum tentu pelajar pelajar faham especially kalau mengajar sekolah rendah.
Jadi, apa kata kita minum teh o yang berperasa lemon, lychee dan madu untuk menjaga tekak dan suara....
Agaknya sekarang musim lychee di Thailand sebab banyak buah lychee boleh di dapati di pasar pasar malam. Harganya tidak lah terlalu mahal tambahan isinya manis sangat.
Rasanya tak perlulah resepi, cuma adjust ikut selera masing masing.
Jemput minum....
sedapnya...jom minum...
ReplyDeleteQasey Honey...
ReplyDeleteJom!!!!!
Salam Hazila...
ReplyDeletehmmmm segar nyer kalau dpt secawan teh o lemon nie.. mmg sesuai ngan mama yg sedang selsema nie..hehehe
Salam Hazila Good Morning!
ReplyDeleteWahh air itu sangat fav! tapi guna laici tak pernah cuba.. wahh memang betul sekarang musim buah laici.. kunyah aje macam tu... tq berkongsi idea yaa.. :))
Happy Teacher's Day... :))
lepas ni leh try minum kalo rasa xsedap tekak mst segar je nnt...
ReplyDeletemesti cuba ni...kalau letak ice rasa2 lagi sedap tak..hehe
ReplyDeletenak buat hi tea ptg ni la
ReplyDeletefav ni...if blk loq staq mmg gi uncle john cafe order air ni ngeee
Salam Hazila. bagus ada tip jaga suara..teh lemon dgn madu..lycee.akak suka teh perisa buah gini,,,
ReplyDeletesejuk2 aircond ni kalau pekena teh sedap gitu...woo ;)nikmat!
ReplyDeletesalam kenal drpd CikWan.
assalam Hazila
ReplyDeletesedapnye,,,rasa segar je bila kpekena air camni kan
selalu minum teh o limau dlm tin je he he
laici pun sedap...
salam zila
ReplyDeletenak laici seikat..pastu nk tumpang minum sekali yer..suka tgok zila maik gmbar..kemas jew..:)
Assalam zila,
ReplyDeletevery nice photography!!..suka tengok..kita ni bilalah nak ambil gambar macam ni..ada props siap setting cantik2..
udang kara kat bawah tu lobsterkan..hari tu makan seafood kat jb, ambil 2 ekor lobster adalah besar sama macam kat bawah tu..u know how much?..RM$171.00!!!..nak terkeluar balik rasanya bila bayar tu..hahahha
Kak Ayu,
ReplyDeleteFresh Lobster ( belum masak ) harganya RM70/kg. 1 ekor average 1 kilo ++. Cooked Lobster almost RM100/kg.
Salam Hazila....sedap nya dapat secawan teh beraroma lemon. Saya suka jugak dengan cawan teh awak yang berwarna putih tu sangat menawan hati.
ReplyDeletesalam zilaa..lamanye akak x ziarah kemari..pekabo? moga zila sihat selalu ye! air teh tu nmpak sedap tp laici tu mmg geram cumanye akak tgh batuk la nih..layan mata jerlaa..hehe!!
ReplyDelete