Salam,
Pagi ini tayang menu dinner malam tadi. Actually menu yang simple dan antara menu yang paling kerap dan paling laris jualannya dalam rumah saya, tentu KARI......
Paling kurang seminggu sekali mesti masak kari.
Since ada balance buah belimbing buluh yang saya gunakan untuk masak dengan Ikan Jenahak semalam, saya gunakan pula dalam sambal belacan. Maka jadilah Sambal Belacan Belimbing Buluh. Sebelum ditumbuk bersama sama dengan bahan lain, rendam dulu dalam air panas lebih kurang seminit supaya ia lembut.
Dulu my mom selalu letakkan buah belimbing buluh ini di atas nasi yang telah masak untuk melembutkannya.
Ini pula Ikan Bulus Goreng. Masa ke pasar hari ahad lepas, ada satu Chinese Lady cakap pada saya, ikan ini sedap ooooo buat goreng. Itupun masa saya tengah leka membelek ikan ni, maklumlah walaupun dah "veteran" bukannya kenal semua jenis ikan.
Tapi memang sedap bila digoreng dan cicah dengan sambal belacan belimbing buluh tu.
Yang ini main menu, Kari Ketam Tanpa Santan.
Sebab sehari sebelum tu dah makan masak lemak, so kali ni saya tak letak santan dalam kari ketam saya. Nampaknya my husband preferred this style of cooking. He asked for more....
ketam ketam ketam
ReplyDeletex nmpk hat lain dah since ada ketam tue
uwaaaa meleleh ayaq lioq mcm ni ngeee
Ayu,
ReplyDeleteAkak bela ketam dalam kolam kat bilik air. kui kui kui.....
bestnya bela ketam, nnt akk blh la order ngn zila je kan...hihihii
ReplyDeleteakk mmg suka belimbing buluh, mkn cmtu pun sodappp....
Liza,
ReplyDeletehehehehe....memang best, nak makan ambik ketam terus tangkap je.
zila,
ReplyDeletetang belimbing buluh tu yang tak tahannnnnn sangat nengok nya. dah meleleh air lio ni.
Hazila,
ReplyDeleteikan bulus ye nama dia, biasa makan tapi tak tahu nama, sedapkan ikan tu...aduhai Hazila, cukuplah jamu Amie makan nasi panas dengan ikan bulus dengan sambal belacan belimbing buluh tu! Sedap banget!!!!
salam hazila.
ReplyDeletemenu sedap2..mcm nk cubit sikit je ikan goreng bulus tue..dh lama x beli..:)
Bila tgk belimbing buluh tu, k.gee teringat kat kmpong... alahai bestnya mak buat smbal belacan belimbing buluh...
ReplyDeletespontan merembes enzim dlm mulut ni bila tengok sambal belimbing tu.. kenyang telan air liur
ReplyDelete