Salam 10 Ramadhan..
Ramadhan kali ini memang terserlah "kerajinan" saya.......
Ingatkan cuti hujung minggu, nak masak untuk berbuka dan sekaligus boleh update blog. Nampaknya tekaanku meleset jua.. Masih lembab dan lemau rasanya nak ambil gambar.
Semalam memang tak pergi langsung ke Bazaar Ramadhan, sebab dah nekad nak masak semua jaduah berbuka. Semangat berkobar kobar.....
Menu semalam, Kari Ketam, Sayur Campur, Sotong Bakar Bersumbat dan Air Tembikai Laici.
SOTONG BAKAR BERSUMBAT
Bahan bahan
1 ekor sotong bersaiz besar - bersihkan dan tos.
1 batang serai
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1/2 cili merah dan hijau
1 sudu makan isi udang
1 sudu makan kelapa parut
2 biji cili padi
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
Secubit jintan manis
1/2 sudu kecil garam ( anggaran )
Cara cara
1. Tumbuk semua bahan hingga halus.
2. Ambil sotong yg telah dibersihkan, lumurkan dengan sedikit garam dan kunyit.
3. Kemudian sumbat bahan yang telah ditumbuk ke dalam perut sotong hingga hampir penuh. Tutup dengan menggunakan lidi.
4. Bakar hingga sotong masak.
Salam :)
ReplyDeleteWahhh nampak sedap...dalam fridge i ada sotong heheheh petang nih boleh cuba resepi nih...
Thank u thank u.
salam Hazila..atie pon semlm menu bakar gak tp bakar ikan cencaru jer...
ReplyDeletenampak sedap
kena cuba ni
ReplyDeletebiasa buat ikan sumbat je
sedapnya tengok... bole cuba nie..
ReplyDeleteAssalamualaikum Zila
ReplyDeletesedapnya tengok sotong tu...kak Nur suka mkn sotong...masuk list dulu...thks for sharing..nanti nk buka apa...kak Nur tunggu depan pintu...hehehe.
sedapnya sotong sumbat...
ReplyDeletepuas kalau makan sotong yg besar2 gini.....
sedapnye tgk sotong sumbat tu...suka jugak yg jenis bako gini...nk simpan la resepi ni...
ReplyDeleteHazila, sedapnya sutuuuuunnn...bakar bersumbat lak tuuuu...best nih...ratah2 pun ok kan... ^__^
ReplyDeletesalam syg zila
ReplyDeletewahhhh kita dtg nie bwk sagu bronok..tgh tunggu balasan sotong bakar tue..he heeee hee..nk 3 ketul er..yg besor2:)
Slmt berpuasa Hazila. sotong bakar bersumbat tu nampak sedap. miss nak mkn sotong dah dkt 3 bulan tak da stok sotong kat tempat akk.
ReplyDeleteNie kalo dibuat tuk mkn beradap pun ok gak hihihihi
ReplyDelete