Tuesday, November 27, 2012

Pengat Ubi Kayu



Salam dan Selamat Pagi.

Orang lain sibuk dengan Crepe Durian, saya pula teringin nak makan ubi kayu. Bukan tak teringin nak buat Crepe Durian, tapi asyik bertangguh saja. Suami saya beli durian 2 minggu lepas, masih ada baki satu bekas dalam peti ais tidak diusik.

Bila cuaca mendung dan hujan mulalah terasa macam nak makan ubi kayu rebus cicah kelapa parut atau makan dengan sambal ikan bilis. Aduh rasa kecur air liur bila membayangkan makanan orang dulu dulu ni...


Since ini merupakan makanan zaman dulu dulu, jadi gambar kena tukar ala ala retro style sikit. Masa dulu mungkin senang nak makan ubi kayu rebus sebab kebanyak rumah di kampung ada menanam pokok ubi kayu ini. Maklumlah, selain ubinya yang boleh dimakan, pucuknya pun sedap dibuat sayur masak lemak atau sekadar direbus sebagai ulam. Ermmmm kalau buat pecal letak pucuk ubi kayu juga kan...

Apalah, asyik ingat makanan saja.


PENGAT / SERAWA UBI KAYU

Bahan bahan
3 ketul ubi kayu ( saiz sederhana) - buang kulit, bersihkan dan rebus hingga empuk
2 cawan santan
3 sudu makan gula pasir - tambah jika suka lebih manis
1 ketul gula kabung
1 helai daun pandan - simpulkan
Secubit garam
2 sudu makan sagu biji - rendam terlebih dahulu

Cara cara
1. Masukkan semua bahan kecuali ubi kayu ke dalam periuk. Panaskan dengan api yang perlahan.
2. Sentiasa dikacau supya santan tidak pecah minyak. Biarkan hingga gula hancur dan hampir mendidih.
3. Masukkan ubi kayu yang telah direbus tadi. Biarkan seketika dan kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan.


10 comments:

  1. serius retro kan kak zila....hehehe..hirup pengat ptg2..nikmat!

    ReplyDelete
  2. Salam..Pengat..1st time tgk ubi kayu dibuat pengat..selalu jumpa sira ubi kayu adalah..Tapi nice resipi..Ada masa boleh cuba ni..sesekali merasa kelainan...

    ReplyDelete
  3. Salam dari saya... lama sungguh x buat pengat nie... sedapnya...

    ReplyDelete
  4. Alahai.... daku pun rasa teringin nak makan pengat, inilah hidangan istimewa masa kecik dulu, maklumlah ada ladang ubi, sarapan ubi, minum petang pun ubi... membesarlah kita dengan ubi... tapi sekarang susah nak dapat ubi...

    ReplyDelete
  5. sedapnya,, saya pun suka pengat ubi nih.

    ReplyDelete
  6. dh lama x mkn pengat ubi,last mkn kt umh pgasuh ank thun lps..dia mmg rajin buat ..klu time amik ank jew pasti dia suruh zila mkn pengat dulu..hikkk3x..tp skrg klu nk mkn kna wt sendiri la,,

    ReplyDelete
  7. assalam
    lama x makan pengat ..pengat ubi lglah
    sedapnya kan..suker suker

    ReplyDelete