Sunday, April 7, 2013

Scones Again....




Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera...

Hari ahad yang agak membosankan sebabnya my husband tak ada di rumah. Selalunya asyik berebut remote TV dengan my husband. So bila seorang diri, alahai macam hilang arah saja.

Hari ini saya tak masak untuk lunch since my hubby ada kerja yang perlu disiapkan. Tapi tengahari tadi sempat pergi lunch bersama.



Balik rumah, jemu pula asyik tengok TV, habis semua channel tukar. Tak boleh jadi macam ni, apalagi selongkar dapur cari apa yang boleh dibuat.

Ingat nak buat kek sebab lama juga tak buat. Lagipun hari tu saya ada beli bundt pan, ingat nak rasmikan hari ini. Tapi tiba tiba tukar fikiran, saya buat scones lagi.


Minggu lepas masa saya ke supermarket saya ada beli Clotted Cream, boleh tahan juga harganya. Satu botol kecil tu berharga RM20.90, selain tu saya beli juga raspberry jam yang nampak macam sedap je.. ( Semua benda nampak sedap kat supermarket tu......)



Scones

Bahan bahan
2-3 sudu makan buttermilk, lebihkan untuk sapuan akhir
225 gms self rising flour
75 gms cold butter
40 gmd gula castor
1 large eggs
Secubit garam

Cara cara
1. Panaskan oven pada suhu 220 darjah celcius.
2. Tapis tepung dan garam di dalam bekas yang agak besar.
3. Masukkan butter yang telah didadukan kecil, gaul menggunakan jari atau pastry blender hingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan gula dan gaul rata. Aduk telur dan buttermilk dan campurkan ke dalam adunan.
5.Bentukkan doh menjadi bebola, menggunakan roller pin, roll supaya ketebalannya lebih kurang 1 inci.
6. Potong menggunakan scones atau cookie cutter dan susun di atas dulang pembakar yang dilapik dengan baking sheet.
7. Sapukan sedikit buttermilk di atas pemukaan scones dan bakar lebih kurang 10-12 minit.
8. Angkat dan sejukkan di atas wire rack.
9. Sedia dinikmati dengan raspberry jam dan clotted cream dan juga English Tea.
10. Yummy!!!!


10 comments:

  1. rajinnnya kak buat scone...kita teringin nak buat, tapi tak tercapai lagi..

    ReplyDelete
  2. Rohah,
    Akak cari benda yg boleh buat dalam kuantiti yg sedikit. Kalau nak buat kek confirm 3,4 hari baru habis.

    ReplyDelete
  3. sedapnya tengok jem kat atas scone tu...

    ReplyDelete
  4. Mori,

    Memang sedap bila jem dan clotted cream bertemu dengan scones dalam mulut...

    ReplyDelete
  5. Malas2..bosan2...keluar gak menu scone...kita kalo malas...usahkan nk gi dapur..nk angkat sikupun dok ghok...hehe

    ReplyDelete
  6. Assalam
    sedap mkn bersama jem
    tak terbuat ni sb x reti
    biasa kalu breakfast kat hotel mesti sambar scone ni dulu he he

    ReplyDelete
  7. as salam kak zila, nanti singgah umah ya amik award...

    ReplyDelete
  8. tak pernah makan scones..
    kesian kan saya

    ReplyDelete
  9. Salam kak zila..
    Alhamdulillh zila sihat jew..cuma slow sikit masak2 skrg ne..nk rasa sikit scone tue..ada lg x?

    ReplyDelete
  10. xpenah try..nak gak kalo ada org kasi..

    ReplyDelete