Monday, October 7, 2013

Spicy Sardines Puff



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Ada yang "Monday Blues" ke? Jangan lah begitu, senyum senyumlah selalu dan setiap hari ialah hari yang penuh keceriaan. Kita yang menentukan samada hari kita ceria atau pun suram.

Mari kita cuci mata dengan Spicy Sardines Puff yang saya buat untuk minum petang hari sabtu lepas. Bosan sebab tiada apa yang boleh dibuat, selongkar almari dan peti ais cari apa yang boleh dimakan sambil menonton TV.




Kebetulan ada sekotak instant pastry jenama kawan dalam peti ais yang entah bila saya beli. Masih belum habis tarikh luputnya ye... Then jumpa satu tin sardin saiz kecil dalam almari dapur. 


Apalagi, meh kita ke dapur....

Bahan bahan
Kulit pastry

Bahan inti
1 tin kecil sardin
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
4 biji cili padi
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu makan sos cili
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara cara
1. Tumbuk halus bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga lumat.
2. panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar, serbuk cili dan sos cili hingga naik bau.
3.Masukkan isi sardin bersama sama sosnya, sedikit air dan jus asam jawa.
4. Masak hingga kuah pekat sambil hancurkan isi ikan sardin. Matikan api.
5. Ambil satu pastry, kelarkan sebahagian dengan pisau atau lat yang sesuai dan letakkan inti ikan sardin di sebahagian lagi.
6. Lipat pastry dan tekan menggunakan garfu disekeliling pastry. Sapukan dengan kuning telur dibahagian atas pastry dan bakar hingga kekuningan.



5 comments:

  1. bestnya tgk industan ptg sabtu sambil kunyah sadin paf.....sy punya yg frozen tu sy buat cronut,,not bad!

    ReplyDelete
  2. i like 2!!! mesti nak singgah tengok gambo2 zila ! suka!

    ReplyDelete