Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Sekarang di mana mana orang sibuk bercerita pasal BOLA. Serba serbinya berkaitan bola tidak kira yang dewasa atau kanak kanak. Yang sebelum ini tak minat bola pun tiba tiba boleh jadi pengkritik bila meononton perlawanan bolasepak di TV. Kadang kala dia pula yang terlebih menjerit bila gol...
Nasib baik my husband tidak termasuk dalam kategori fanatik bola. Tidaklah sampai sanggup bangun pukul 3 pagi semata mata untuk menonton perlawanan bolasepak walaupun pasukan kegemarannya BRAZIL. So saya pun tidaklah stress sebab tidak perlu berebut remote control....
Semalam saya sediakan Buttermilk Fried Chicken versi simple. Enak di makan ketika menyaksikan perlawanan bolasepak. Jangan sampai tercekik tulang ayam sudahlah... Maklumlah bila terlampau excited nampak bola membolosi gawang gol, tak sedar tertelan tulang ayam...
Banyak resepi Buttermilk Fried Chicken di internet, tapi saya buat yang simple bergantung pada bahan yang available.
BUTTERMILK FRIED CHICKEN
Bahan bahan A
8 ketul chicken drummet
1 sudu teh dried rosemary
1/2 sudu teh lada hitam
1 helai daun bay
1 cawan buttermilk
2 sudu makan garam
2 ulas bawang putih - hancurkan sedikit
2 ulas bawang merah - potong dadu
Bahan untuk Coating
1 cawan tepung serbaguna
1 sudu teh serbuk bawang putih
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu teh serbuk cili
Minyak untuk menggoreng
Cara cara
1. Campurkan semua bahan A ke dalam Ziploc Plastic atau bekas yang sesuai. Perap semalaman atau sekurang kurangnya 30 minit. Boleh sediakan di awal pagi sebelum ke tempat kerja dan goreng untuk makan malam.
2. Keluarkan chicken drummet dari larutan buttermilk. Tos atau boleh pat dry menggunakan kitchen towel.
3. Campurkan bahan untuk coating, gaul sekata.
4. Panaskan minyak, salut ayam dengan bahan coating, ketuk perlahan untuk membuang excess tepung. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
5. Sedap dinikmati dengan mashed potato dan cicah dengan sos cili.
No comments:
Post a Comment