Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Percubaan pertama membuat kuih Talam Keladi. Sepatutnya saya kukus ubi keladi tetapi tersilap baca saya rebus. So ubi menjadi sedikit lembik. Then menjaga supaya air tidak menitik tetapi terlupa nak buka penutup selepas matikan api dapur. So ada spots yang ada kesan air menitik. Basically resepi Talam Keladi yang saya ambil dari Yatie Memories ni memang sedap dan walaupun pertama kali mencuba, tidak menghampakan. Cuma lain kali kena betulkan serba sedikit supaya kejadiannya lebih elok.
Salam Kak Hazila,
ReplyDeleteI dah terliurrrrr...
Tengok kak Hazila buat kuih ni teringat masa mula2 tau ttg kuih ni...x salah masa tu dalam tahun 2004 kot...lama sgt2 dh. Suka...lembut je dlm mulut...hmmm melting.
ReplyDeletekuih talam keladi memang sedap, warnanya yang menarik menambat hati untuk memakannya..
ReplyDeletestill nampak sedap.. hiks.. envylah pandai masak ni..
ReplyDeletedulu penah cuba tapi keras gara2 tersalah tepung hahaha
Cantik warna kuih talamnya tu!
ReplyDeleteSalam Hazila,
ReplyDeleteRebus pun boleh, tapi jangan terlalu lama ..
btw, lapisan bawah tu you kacau atas dapur dulu atau terus kukus?
Been doing this a lot masa di KL dulu ... bila nampak your blogpost terus bau talam keladi ni mcm dekat jer.. haha
Eunos,
ReplyDeleteItulah I terlama sikit rebus sampai hampir lembik. Lapisan bawah tu masak atas dapur dulu, patutnya I tak tunggu sampai pekat sangat.