Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Selamat berhujung minggu.
Percubaan membuat Bihun Sup Siam, walaupun tidak dapat menyamai rasa Bihun Sup Siam yang saya suka sangat makan bila ke Bazaar/Arked Padang Besar di Perlis.
Pertama mungkin sebab mereka menggunakan sup ayam. Kedua saya mencuba resepi dari internet yang berlainan sekali dari yang sepatutnya.
Walau bagaimanapun kita perlu try and error, kalau tidak mana nak dapat hasil seperti yang kita kehendaki.
Sila menjamu mata dulu. Resepi akan menyusul kemudian, mungkin hari Isnin.
Banyak betul lemak. Sepatutnya kena sejukkan sup dan buang lemak dahulu.
Bahan Bahan
8 cawan beef stock
1 sudu teh kicap
1 sudu besar Fish sauce
1 batang kulit kayu manis
2 kuntuk bunga lawang
1 sudu besar bawang putih - tumbuk lumat
1 sudu makan halia - tumbuk lumat
1 sudu makan cuka makan / jus limau
1 sudu teh cili padi - tumbuk lumat
Garam / Gula
Bihun - dicelur dan toskan
Kangkung - dicelur
Taugeh - dicelur sebentar
Kacang tanah tumbuk
Serbuk cili thai
Hirisan limau nipis
Hirisan daging
Cara cara
1. Campurkan Beef stock, fish sauce, kicap, kulit kayu manis, bunga lawang,semua bahan yang telah ditumbuk, cuka/jus limau ke dalam periuk. Panakan hingga mendidih.
2. Perlahankan api,biarkan sup mereneh seketika. Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.
3. Masukkan bihun ke dalam mangkuk. Tuangkan sup dan tambahkan hirisan daging,kangkung, taugeh, kacang tanah tumbuk, serbuk cili dan potongan limau.
waaa... terliur saya lihat gambar bihun sup siam nih... Saya pernah makan bihun sup nih.. memang sedap sebab pedas sangat.. hehe :)
ReplyDeleteAllahu Akbar.... pantang tengok Thailad punya masakan... mesti terliur, sebab nampak sedap, dan memang resepi dari sana sedap2 belaka!
ReplyDeletetak sabar tgk resepinya..sy ni penggemar tegar bihun sup
ReplyDeleteSalam Kak Hazila,
ReplyDeleteSedapnyaaaaaaaaaa *nangis*
Rupanya seiras mi celup...tp dlm mi celup ada cmpuran mi.kuetiaw dan bihun tp blh jg diminta bihun atau mi atau kuetiaw je
ReplyDelete