Wednesday, October 21, 2015

Ayam Pandan




Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Gara gara teringin nak makan Ayam Pandan, gigih buat sendiri. Plan asal nak makan dengan nasi lemak untuk menu hari sebelumnya tetapi tak sempat sebab balik kerja dah agak lambat. So saya sediakan bahan dan perap semalaman, jadi semalam baru saya goreng. Instead of makan dengan nasi lemak, cuma makan ayam saja.

Ada yang dah nampak garing dan sebahagiannya tidak. Saya sepatutnta goreng dalam minyak yang agak banyak atau deep fry. Tidak mengapa, lain kali boleh cuba lagi.
 


Resepi dari FB Mamak Haji, cuma saya kurangkan kuantiti. Resepi dibawah seperti yang diberikan oleh Mamak Haji.

Bahan bahan

8 - 10 ketul ayam yang telah dibersihkan. (size ketulan 1 ekor ayam di potong 16 bahagian).
3 batang serai diketuk hancur.
1/2 kecil (tsp) serbuk lada hitam kasar.
10 helai daun pandan


Perencah dikisar untuk peram:
5 biji bawang merah.
5 ulas bawang putih.
1 inci halia.
1 inci kunyit hidup.
1 inchi lengkuas
1 sudu besar ketumbar.
1 sudu kecil jintan putih.
10 biji cili padi/api.
100gm santan pekat.
1 sudu besar (tbsp) gula merah/ melaka dihiris.
1 sudu besar sos perasa tiram.
Garam dan minyak masak.


Cara cara
1. Gaulkan ketulan ayam, serai dan lada hitam bersama garam. Biasanya digunakan isi ayam, tapi gunakan semua bahagian ayam lagi jimat.
2. Kisar semua bahan-bahan dan gaulkan dengan ketulan ayam tadi. Peram sekurang-kurangnya 1 jam atau simpan di peti sejuk semalaman dalam bungkusan plastik.
3. Keluarkan dan balut dengan daun pandan ke ketulan ayam. Untuk mengekalkan daun pandan terlucut semasa gorengan (ketulan ayam akan mengecut dan melonggarkan daun pandan) cucuk daun pandan kepada isi ayam dengan lidi (tooth pick).
4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga ketulan ayam masak.
5. Ayam pandan goreng sangat wangi pandan dan berasa rempah kemelayuan yang unik. Makan bersama dengan nasi lemak panas-panas. Selamat mencuba.







No comments:

Post a Comment