Thursday, December 10, 2015

Kuih Qasidah



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Bila sebut nama kuih ni teringat pula bulan Ramadhan sebab kebiasaannya kuih ini disediakan di dalam bulan tersebut. Tetapi sekarang kalau terasa nak makan saja tak perlu tunggu bulan tertentu untuk menyediakannya. Kalau dulu kuih baulu dan cookies seperti tart nenas hanya boleh dinikmati bila sampai musim perayaan saja. Sekarang, bila bila masa kita boleh dapatkannya di pasaran.

Mungkin ini antara sebab kadang kala musim perayaan sudah kurang kemeriahannya berbanding dulu dulu.

Rasanya kuih ini antara kuih yang paling senang sekali untuk disediakan. Bahan yang tidak banyak dan tidak perlukan skill yang tinggi untuk menyediakannya. Ini antara kuih yang selalu arwah nenek saya sediakan dan saya sukakan bawang goreng yang banyak. Siap ratah bawang goreng saja lagi...

Memandangkan saya masih ada stok air mawar, jadi saya tambahkan ke dalam resepi ini untuk menaikkan lagi aromanya...


KUIH QASIDAH 
- untuk 2 orang makan

Bahan bahan
1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1 sudu besar air mawar/rose water
Secubit garam
2 sudu besar gula
8 ulas bawang ros/kecil - dihiris nipis dan digoreng
1 sudu kecil minyak gorengan bawang

Cara cara
1. Campurkan tepung gandum, air, air mawar, garam, gula dan minyak gorengan bawang. Gaul sebati. Masak menggunakan api perlahan sehingga kelihatan letusan kecil. Matikan api.
2. Sediakan loyang/bekas yang sesuai, lapik dengan plastik atau oles dengan minyak gorengan bawang tadi. Masukkan campuran tepung yang telah dimasak tadi dan ratakan. Biarkan sejuk sebelum di potong.
3. Taburkan dengan bawang goreng dan dinikmati bersama secawan kopi panas.



2 comments:

  1. Lama tak makan kuih qasidah nie...kawan orang terengganu yang kenalkan dulu.

    ReplyDelete
  2. Serius... tak pernah makan kuih Qasidah... first time tengok! Mudah saja resepinya ye... tq for sharing :)

    ReplyDelete