Saturday, January 2, 2016

Bihun Celup @ Bihun Sup Siam



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Selamat Menyambut Tahun 2016 semoga membawa 1001 harapan. Apa yang telah berlalu tinggalkan sebagai kenangan.

Seminggu tanpa entry baru, agak sibuk bila hujung tahun. Atau boleh katakan buat buat sibuk...

Untuk entry pertama di tahun 2016, saya sajikan Bihun Sup Siam @ Bihun Celup.


Bahan bahan untuk sup
1 kg tulang lembu yang berdaging
4 ulas bawang putih - dimayang
4 ulas bawang merah - dimayang
1 inci halia - dimayang
4 kuntum bunga cengkih *
1 kulit kayu manis *
3 kuntum bunga lawang *
3 biji buah pelaga *
1 batang serai
2 pokok ketumbar - ambil bahagian akarnya
Sos ikan ikan
Gula kabung
Garam
Air secukupnya

Bahan sampingan
Bihun - rendam dan celur
Perut lembu yang telah direbus - potong saiz sesuai
Bawang putih goreng bersama minyak
Chili flakes
Daun ketumbar
Kacang tumbuk
Taugeh - dicelur
Kangkung - dicelur
Limau nipis

Cara cara
1. Rebus tulang di dalam periuk tekanan sehingga empuk. ( Jimatkan masa )
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia dan semua bahan bertanda * hingga naik bau. Kemudian masukkan tulang yang telah direbus bersama sama air rebusan. Tambahkan air secukupnya.
3. Masukkan serai dan akar pokok ketumbar. Rebus sehingga mendidih, kemudian perasakan dengan sos ikan, gula somtam dan juga garam. Matikan api.
4. Masukkan bihun ke dalam mangkuk, masukkan semua bahan sampingan yang lain dan tuangkan kuah sup. Bihun sup siam sedikit berbeza daripada bihun sup biasa kerana kuah supnya sedikit masam selain daripada bahan sampingan yang digunakan.

*** Bawang Putih Goreng penting sebab ia memberi kelainan pada rasa Bihun Sup Siam.

Selain sup tulang dan daging lembu, sup ayam juga boleh digunakan untuk bihun sup siam. 


Fried Garlic Oil


Bahan bahan
1 labu bawang putih - dicincang halus
1/2 cawan minyak masak

Cara cara
1. Panaskan minyak, gunakan api perlahan. Goreng bawang putih hingga sedikit keperangan. Jangan sampai hangus.
2. Jika hendak gunakan bawang saja, tapiskan. Jika tidak masukkan semua ke dalam bekas sesuai dan enak dinikmati bersama sama sup atau bubur nasi.





Jumpa lagi...



4 comments:

  1. Terlioq nya tgk tgh sejuk2 ni
    Kak Ai miss u😘

    ReplyDelete
  2. Miss you too dik. Lamanya menghilang.

    ReplyDelete
  3. Zila... cepat ar update resepi.. telio dah ni....

    ReplyDelete
  4. Assalam. Laaaahai... Sedapnya sup tuuuu. Memang suka sangat sup sup.

    ReplyDelete