Black pepper beef ni saya masak kelmarin dulu. Masa tu jalan jalan kat MyR, nampak resepi by Kak Nor. Rasa excited pulak nak cuba, bahan bahan pun semua ada. Maka terhasil lah Black Pepper Beef ni. Sesuai la dengan tekak dalam rumah ni. Thank for the delicious resepi. Saya cuma paste resepi dari Kak Nor je....
Bahan-bahan ( 4 - 5 org makan )
500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
minyak utk menggoreng
Cara-cara
1) Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat.
2) Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
3) Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama.
4) Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
5) Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj.
6) Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
7) Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
No comments:
Post a Comment