Wednesday, March 12, 2008

Nasi Goreng Belacan


Malamnye buat Black pepper beef, so esoknya teringat nak buat Nasi goreng belacan Kak Nor. Jadi boleh lawan dengan balance black pepper beef yang masak semalam. Thanks Kak Nor, sedap sangat dan sorry saya copy paste ajelah resepinye...

Bahan-bahan ( 5 - 6 org makan )
2 mangkuk nasi putih (yg telah sejuk)
7 biji cili api hijau (kalau nak lebih pedas guna yg warna merah)
1 labu bawang besar
50 gm udang kering (dibersihkan dan direndam)
belacan sebesar ibu jari
3 ulas bawang putih - diketuk
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak utk menggoreng nasi
Cara-cara
Blend cili api, bawang besar, udang kering (bersama air rendaman) dan belacan sehingga lumat.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak( lebih kurang 3 sb) dan masukkan bawang putih yg telah diketuk. Goreng hingga wangi dan kekuningan.
Masukkan bahan2 yg telah diblend dan goreng hingga kering sedikit dan masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan telur dan kacau rata.
Masukkan nasi dan goreng sehingga nasi masak.

No comments:

Post a Comment