Wednesday, March 19, 2008

Gulai Ikan Keli


Menu malam tadi. Balik kerja semalam, terus pegi pasar malam. Ada org jual ikan keli, fikir punya fikir terus beli 2 ekor. Ikan keli kalau simpan lama dalam freezer dah tak sedap. Since En. Suami suka gulai, saya masakkan ini untuk dia.

Bahan-bahan
2 ekor ikan keli (sederhana kecil) - disiang dan dicuci dengan bersih
4 sudu besar rempah kari ikan
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 kotak santan
2 biji tomato (belah 4)
2 biji cili merah
bahan tumis:
3 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu halba campur
1 tangkai daun kari
6 sudu minyak masak
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa


Cara-cara


Bancuhkan rempah kari bersama air panas dan bahan kisar.
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis sehingga kekuningan. Kemudian masukkan pula bancuhan rempah kari
Apabila rempah garing dan naik bau, masukkan air asam jawa. biarkan seketika.
kemudian, masukkan separuh santan bersama sedikit air. Biarkan mendidih.
Masukkan tomato dan cili merah. Kacau seketika
Akhir sekali masukkan ikan bersama separuh lagi pati santan dan garam secukup rasa.. biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan..

No comments:

Post a Comment