Tuesday, March 18, 2008

Sos Cili Thai


Sos cili ni buat sebab nak makan dengan Udang Goreng Tepung. Resepi saya ambil dari Yani. Thanks, sebab sos ni sesuai rasa gitu.

Bahan-bahan


1/2 cawan cuka
1/2 cawan air
1/3 cawan gula
2 btg cili kering
1 ulas bawang putih
1 sudu besar nampla/sos ikan
1 sudu kecil tepung jagung + 2 sudu kecil air
Cara-cara
Masukkan cuka, air, gula, cili kering dan bawang putih ke dalam mixer. Kisar sehingga cili kering dan bawang hancur. Kemudian panaskan di atasu dapur.
Bila dah mendidih masukkan tepung jagung yg telah dicampur dgn air dan juga sos ikan. Masak sehingga pekat.
Note: Sos yg lebih boleh disimpan dalam peti sejuk. Boleh diguna bila perlu. Kalau terlebih masak boleh tambah gula.

No comments:

Post a Comment