Tuesday, May 6, 2008

Pulut Dakap aka Pulut Pisang

Dulu dulu masa arwah tok masih ada, dia selalu buat pulut ni. Kalau kat sini rasanya susah sikit nak jumpa jual kat mana mana. Tiba tiba teringat nak buat. Sebenarnya ia agak senang utk dibuat, cuma perlukan pulut,santan,pisang dan daun pisang.
Bahan-bahan
Pisang emas atau pisang yg boleh dimakan mentah
2 cawan pulut - direndam 6 jam/lebih
1 cawan santan pekat
1 cawan air
Sedikit garam
Daun pisang - dilayur terlebih dahulu
Cara
  1. Cuci bersih beras pulut dan tos. Masukkan santan dan air serta sdikit garam. Masak seperti biasa. ( Saya gunakan microwave utk caserol rice)
  2. Setelah masak, biarkan sejuk seketika.
  3. Pisang emas di belah 2. Ambil daun pisang, letak pulut dan letak pisang ditengah tengah pulut. Lipat seperti membuat lepat. Ulang proses ini sehingga selesai.
  4. Ambil 2 bungkus pulut dan lipatan menghadap antara satu sama lain, ikat di bahagian atas dan bawah menggunakan tali rafia seperti di dalam gambar.
  5. Sediakan kukusan, kukus pulut dakap tadi lebih kurang 25 minit. Biarkan sejuk seketika dan bolehlah dinikmati.

No comments:

Post a Comment