Monday, June 30, 2008

Mango Mochi

Resepi ambil dari rumah AlongRoz. Ini percubaan kali kedua, yg mula mula dulu tak menjadi sebab masa nak bulatkan adunan tu, melekit sangat kat tangan. Tapi nak juga cuba sampai berjaya,akhirnya jadi la juga. Sedap terutama kalau magga tu manis. Ermmm yummy...

Bahan-bahan ( 30 biji )

300g Tepung pulut
60g Tepung beras
1 sudu besar Serbuk Santan
1 1/2 sudu besar Minyak jagung
200ml Air panas + 45g Gula
160ml Susu Cair Ideal
240ml Mango juice
Kelapa parut & pewarna kuning
1 -2 biji Mangga manis

Cara-cara
  1. Campurkan semua bahan kecuali mangga dan kelapa parut. Kacau hingga sebati, tapis jika bergentel.
  2. Tuang adunan ke dalam bekas kukusan yg telah disapu sedikit minyak. Kukus 30 minit, kacau dan sejukkan.
  3. Taburkan kelapa parut ke dalam piring kecil. Ambil sesudu adunan dan diisi dengan ketulan mangga. Bulatkan dan golek dengan kelapa parut.
  4. Boleh dimakan terus atau simpan dalam peti sejuk seketika.

No comments:

Post a Comment