Bahan bahan
1/2 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong saiz yg disukai.
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
i inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
100 gms cili kering
50 gms ketumbar
1 biji kelapa - (ambil santan pekat sahaja)
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
5 biji cili padi
50 gms kerisik
1 keping asam gelugor
Minyak utk menumis
Garam dan gula
Cara cara
- Kisar bawang putih, merah,halia,ketumbar,kunyit,serai,lengkuas,cili kering dan cili padi.
- Tumis bahan yg telah dikisar sehingga masak dan naik bau.
- Masukkan ayam dan tunggu sehingga ayam separuh masak, masukkan santan pekat.
- Masukkan daun kunyit dan daun limau purut. Kemudian masukkan kerisik dan asam keping.
- Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga agak pekat dan bolehlah ditutup api.
No comments:
Post a Comment