Saturday, June 21, 2008

Tomyam Chaimai

Dah tak tau nak masak apa utk dinner. Susah juga bila fikir fikir pasal masak memasak ni. Bila dah sampai weekend ni, nak kena clearkan stock barang basah dalam freezer. Sebab kalau dah terlalu lama frozen pun tak berapa sedap juga. Lastly decided masak seafood tomyam, end of story.

Bahan bahan
1 sudu makan cili giling
500 ml air
3 biji bawang merah dihiris
1 batang serai diketuk
2 cm lengkuas dikisar
1/2 ekor ketam
2 ekor udang galah
50 gm sotong
3 helai daun limau purut
1 biji tomato
1/2 biji carot
5 biji cili padi diketuk
1 sudu makan paste tomyam
3 sudu makan jus limau
Garam secukup rasa
1 tangkai akar pokok ketumbar - dicuci bersih

Cara
  1. Tumis cili giling bersama bawang merah, serai dan lengkuas hingga naik bau.
  2. Masukkan air bersama dengan ketam,sotong,udang dan paste tomyam.
  3. Biarkan mendidih, kemudian masukkan akar ketumbar, daun limau purut,cili padi, garam dan carot.
  4. Biarkan seketika, masukkan tomato. Setelah masak, tutup api dan masukkan jus limau.

No comments:

Post a Comment