Bahan bahan
1 sudu makan cili giling
500 ml air
3 biji bawang merah dihiris
1 batang serai diketuk
2 cm lengkuas dikisar
1/2 ekor ketam
2 ekor udang galah
50 gm sotong
3 helai daun limau purut
1 biji tomato
1/2 biji carot
5 biji cili padi diketuk
1 sudu makan paste tomyam
3 sudu makan jus limau
Garam secukup rasa
1 tangkai akar pokok ketumbar - dicuci bersih
Cara
- Tumis cili giling bersama bawang merah, serai dan lengkuas hingga naik bau.
- Masukkan air bersama dengan ketam,sotong,udang dan paste tomyam.
- Biarkan mendidih, kemudian masukkan akar ketumbar, daun limau purut,cili padi, garam dan carot.
- Biarkan seketika, masukkan tomato. Setelah masak, tutup api dan masukkan jus limau.
No comments:
Post a Comment