Monday, July 21, 2008

Kerutub Daging

Bahan bahan

500 gms daging lembu
1 sudu makan serbuk kerutub
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh ketumbar biji
250 ml santan
1 sudu makan cili kisar
2 biji kentang dibelah 4
2 biji cili merah dibelah 2
Garam secukup rasa

Bahan dihiris

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia

Cara-cara
  1. Panaskan minyak, tumis bahan yg telah dihiris hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan rempah rempah dan tumis lagi hingga garing.
  3. Masukkan daging dan kacu supaya daging tidak melekat. Biarkan daging setengah masak.
  4. Masukkan kentang dan santan. Kemudian masukkan garam dan masak hingga kuah agak pekat.
  5. Akhir sekali masukkan cili merah. Setelah daging masak, tutup api.
  6. Kalau suka, semasa menghidang bolehlah dihias dengan buah tomato dan daun ketumbar.

1 comment: