Bahan bahan
1 ekor ikan siakap - saiz kecil
300 ml air asam jawa - kuantiti bergantung pada kepekatan kuah yg diigini
Sedikit garam
Sedikit gula
1 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan - dihiris nipis
Sedikit bendi
Minyak masak
Bahan utk dikisar
20 gm cili kering
100 gm bawang besar
10 gm bawang putih
1 biji buah keras
2 cm kunyit
2 cm lengkuas
1 batang serai
10 gm udang kering
Cara cara
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan kisar sehingga wangi.
- Masukkan air asam jawa dan biarkan sehingga mendidih. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Setelah mendidih baru masukkan ikan dan kacang bendi.
- Biarkan sehingga ikan masak. Boleh diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment