Sebenarnya saya kukus pulut utk buat kuih tapi entahlah rasa cam malas sangat. Tapi sayang pulak kalau biar cam tu jer. Belek belek majalah, jumpa resepi ni, tengok dalam esbok pun ada sotong lagi. Bahan bahan yg digunakan pun tak banyak sangat. Rasanya....... not bad.
Bahan bahan
3 ekor sotong - dibersihkan
Pulut yang telah dikukus secukupnya
Lidi
Air
Garam dan gula
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
Bahan utk dikisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu makan cili kisar
Cara cara
- Sumbat pulut ke dalam perut sotong tapi jgn terlalu penuh dan klipkan mulut sotong dengan lidi supaya pulut tidak terkeluar. Ketepikan.
- Kisar semua bahan bahan utk dikisar kecuali cili kisar.
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar termasuk cili hingga pecah minyak.
- Masukkan sedikit air. Biarkan seketika, masukkan sos tiram dan kicap kemudian masukkan sotong tadi.
- Balik balikkan sotong dengan berhati hati, biarkan kuah mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.
- Biarkan hingga sotong masak dan kuahnya agak pekat. Siap dan bolehlah dihidangkan.
Tq resepi...best sgt...i buat satu pedas...ikut menu...satu lg i x ltk sos cili n lada kisar, extra sos tomato...sedap juga...anak i mkn...licin..
ReplyDeleteTq resepi...best sgt...i buat satu pedas...ikut menu...satu lg i x ltk sos cili n lada kisar, extra sos tomato...sedap juga...anak i mkn...licin..
ReplyDelete