Bahan bahan
500 gms tulang ikan kurau masin / kering - dipoton kecil,direndam dan ditoskan.
1 paket serbuk kari ADABI - (Khas utk ikan kering)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
1 biji cili hijau
1 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih
Air asam jawa
Garam
1 sudu makan cili kisar
1 kotak santan ( 150 ml )
Bahan sampingan
2 biji terung bulat - dibelah 4
2 biji cili hijau di belah 2/ jgn putus
Cara cara
- Bawang besar dimayang dan cili hijau dipotong serong.
- Bawang merah dan putih ditumbuk halus dan masukkan ke dalam bekas. Campurkan serbuk kari dan cili kisar serta sedikit air. Gaul sebati.
- Panaskan minyak, masukkan bawang dan cili haijau yg telah dipotong. Biarkan sehingga agak layu.
- Masukkan campuran NO.2 dan tumis sehingga pecah minyak. Masukkan daun kari dan jus asam jawa. Gaul sebati.
- Masukkan santan dan air secukupnya. Kemudian masukkan tulang ikan kering, terung dan cili hijau yg telah di belah (Bahan sampingan).
- Biarkan ia mendidih baru masukkan garam. Berhati hati kerana ikan sudah masin.
- Tunggu sehingga masak, padamkan api. Bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment