Saturday, July 19, 2008

Gulai Tulang Ikan Kurau Masin

Belek belek dalam peti ais, ada tulang ikan kurau masin. Dah lama juga beli tapi tak masak masak juga. Memandangkan dah tak tau nak masak apa saya masak gulai jer. Biasalah kalau masak biasanya saya ikut sukatan "ikut suka hati", sebab kalau ambil resepi dari buku atau internet, semuanya mengikut sukatan. Dah terbiasa agaknya.

Bahan bahan
500 gms tulang ikan kurau masin / kering - dipoton kecil,direndam dan ditoskan.
1 paket serbuk kari ADABI - (Khas utk ikan kering)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
1 biji cili hijau
1 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih
Air asam jawa
Garam
1 sudu makan cili kisar
1 kotak santan ( 150 ml )

Bahan sampingan
2 biji terung bulat - dibelah 4
2 biji cili hijau di belah 2/ jgn putus

Cara cara
  1. Bawang besar dimayang dan cili hijau dipotong serong.
  2. Bawang merah dan putih ditumbuk halus dan masukkan ke dalam bekas. Campurkan serbuk kari dan cili kisar serta sedikit air. Gaul sebati.
  3. Panaskan minyak, masukkan bawang dan cili haijau yg telah dipotong. Biarkan sehingga agak layu.
  4. Masukkan campuran NO.2 dan tumis sehingga pecah minyak. Masukkan daun kari dan jus asam jawa. Gaul sebati.
  5. Masukkan santan dan air secukupnya. Kemudian masukkan tulang ikan kering, terung dan cili hijau yg telah di belah (Bahan sampingan).
  6. Biarkan ia mendidih baru masukkan garam. Berhati hati kerana ikan sudah masin.
  7. Tunggu sehingga masak, padamkan api. Bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment