Bahan - Bahan
Bahan A
1/2 kg daging
1 inci lengkuas diketuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
Bahan B
*3 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1/2 inci kunyit
*2 sb campuran ketumbar, jintan putih dan manis
*1 batang serai
*5 batang lada merah (lada hidup)
2 sb cili boh
2 sb sos tomato/cili
Sedikit garam n gula
perasa kalau suka.
Cara-cara
- Rebus daging dgn semua bahan A hingga daging empuk. Ketepikan daging dan biarkan sejuk sebelum dihiris.
- Kisar semua bahan bertanda * pada bahan2 B.
- Tumis cili boh hingga garing. Masukkan bahan yg sudah dikisar, tumis hingga garing dan terbit minyak.
- Sementara menunggu rempah yg ditumis garing... hiris daging, nipis-nipis.Simpan air rebusan daging.
- Bila bahan ditumis sudah terbit minyak masukkan air rebusan daging, biarkan kuah mendidih. Masukkan daging.
- Masukkan sos cili, garam, gula n perasa kalau suka... Tumis hingga kuah agak pekat n kering.......
No comments:
Post a Comment