Tuesday, August 5, 2008

Daging Berempah

Resepi ambil dari rumah Che'Iza. Ingatkan ambil masa yg lama nak memasaknya, tapi sempat juga saya buat utk dinner semalam. Sedap dan sesuai juga kalau makan dengan nasi impit.

Bahan - Bahan

Bahan A
1/2 kg daging
1 inci lengkuas diketuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk

Bahan B
*3 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1/2 inci kunyit
*2 sb campuran ketumbar, jintan putih dan manis
*1 batang serai
*5 batang lada merah (lada hidup)
2 sb cili boh
2 sb sos tomato/cili
Sedikit garam n gula
perasa kalau suka.

Cara-cara
  • Rebus daging dgn semua bahan A hingga daging empuk. Ketepikan daging dan biarkan sejuk sebelum dihiris.
  • Kisar semua bahan bertanda * pada bahan2 B.
  • Tumis cili boh hingga garing. Masukkan bahan yg sudah dikisar, tumis hingga garing dan terbit minyak.
  • Sementara menunggu rempah yg ditumis garing... hiris daging, nipis-nipis.Simpan air rebusan daging.
  • Bila bahan ditumis sudah terbit minyak masukkan air rebusan daging, biarkan kuah mendidih. Masukkan daging.
  • Masukkan sos cili, garam, gula n perasa kalau suka... Tumis hingga kuah agak pekat n kering.......

No comments:

Post a Comment