Wednesday, August 27, 2008

Paprik Udang

Semalam masak paprik udang, sebab nak habiskan stok udang. Rasanya masakannya lebih kurang paprik ayam atau daging. Tapi saya tulis juga cara saya memasaknya.

Bahan bahan

200 gms udang (lebih kurang) - dicuci dan ditos.
1 batang serai - diketuk
2 ulas bawang putih - dihiris halus
1 ulas bawang besar - dipotong bulat
2 cm halia - dihiris nipis
2 helai daun limau purut
4 biji cili padi - diketuk
Sedikit Carot
Sedikit Kacang panjang
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan sos cili
Sedikit air
Garam/Gula

Cara cara
  • Tumis bawang putih,bawang besar, serai,halia, cili padi dan daun limau purut.
  • Masukkan udang dan goreng sebentar. Masukkan sedikit air, sos tiram, sos cili dan kicap pekat. Gaul sekata.
  • Masukkan bahan perasa/garam secukupnya dan biarkan seketika.
  • Setelah hampir masak, masukkan carot dan kacang panjang. Gaul lagi, biar seketika dan bolehlah ditutup api.

No comments:

Post a Comment