Bahan bahan
200 gms udang (lebih kurang) - dicuci dan ditos.
1 batang serai - diketuk
2 ulas bawang putih - dihiris halus
1 ulas bawang besar - dipotong bulat
2 cm halia - dihiris nipis
2 helai daun limau purut
4 biji cili padi - diketuk
Sedikit Carot
Sedikit Kacang panjang
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan sos cili
Sedikit air
Garam/Gula
Cara cara
- Tumis bawang putih,bawang besar, serai,halia, cili padi dan daun limau purut.
- Masukkan udang dan goreng sebentar. Masukkan sedikit air, sos tiram, sos cili dan kicap pekat. Gaul sekata.
- Masukkan bahan perasa/garam secukupnya dan biarkan seketika.
- Setelah hampir masak, masukkan carot dan kacang panjang. Gaul lagi, biar seketika dan bolehlah ditutup api.
No comments:
Post a Comment