Bahan bahan
2 ekor udang bersaiz besar - dicuci dan ditoskan
50 ml air asam jawa pekat
2 cm halia - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 ulas bawang merah - ditumbuk
1 batang serai - ditumbuk
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan cili kisar
1 sudu teh gula
Garam
Cara cara
- Masukkan semua bahan ke dalam bekas yg berisi udang tadi kecuali garam. Gaulkan semua bahan hingga sebati dengan udang. Perap selama lebih kurang 1/2 jam.
- Panaskan minyak, asingkan udang dari campuran bahan perap. Tumiskan bahan perap hingga pecah minyak.
- Masukkan udang dan balik balikkan udang supaya bercampur dengan bahan tumisan tadi.
- Perasakan dengan garam kalau belum cukup masinnya. Masak seketika dan jgn terlalu lama.
No comments:
Post a Comment