1/2 kg ayam - dipotong kecil
250 ml santan
1 helai daun pandan
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak
Bahan tumis
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
Bahan kisar
125 gms cili kering
50 gms bawang besar
25 gms bawang putih
2 cm halia
1 batang serai
2 cm lengkuas
2 biji buah keras
Cara cara
- Pijarkan minyak dan masukkan bahan tumis. Biarkan hingga naik baunya.
- Setelah naik bau masukkan bahan kisar dan biarkan ia masak hingga garing.
- Masukkan santan,ayam,daun pandan dan serbuk kunyit. Kacau rata.
- Perasakan dengan garam,gula dan bahan perasa.
- Masak hingga kuah mendidih dan agak pekat. Bolehlah dihidangkan dengan Nasi Tomato atau Nasi putih.
No comments:
Post a Comment