Bahan bahan
250 gms daging – hiris lebar
3 sudu besar cili boh
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
1 tangkai daun kari
5 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
1 sudu kecil pati ayam
4 sudu besar kicap pekat
½ sudu kecil gula
½ cawan minyak
Garam secukup rasa
3 sudu besar cili boh
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
1 tangkai daun kari
5 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
1 sudu kecil pati ayam
4 sudu besar kicap pekat
½ sudu kecil gula
½ cawan minyak
Garam secukup rasa
Sedikit air asam
Cara cara
Cara cara
- Kisar bawang merah,putih dan halia. Satukan dengan cili boh,garam dan daun kari.
- Satukan daging dengan bahan kisar,asam jawa,kicap dan gula. Gaul sebati dan perap selama 1 jam.
- Pijarkan minyak di dalam kuali, tumis bahan penumis hingga wangi.
- Masukkan daging,kacau rata dan tutup kuali.Masak dengan api sederhana hingga empuk.
No comments:
Post a Comment