Bahan-bahan
1 ekor ayam
2 sudu makan rempah kari ayam - perap bersama ayam
500 gms kentang - dibelah 4
300 gms lobak merah - dipotong kecil
250 gms terung - dipotong memanjang
1/2 cawan santan pekat
8 biji tomato - dibelah 2
4 batang kacang panjang - dipotong 2 cm
2 sudu besar air asam jawa
Bahan Tumis
2 biji bawang besar
1 tangkai daun kari
3 biji lada merah - dibelah 2
3 tangkai lada hijau - dipotong memanjang
Minyak utk menumis
Garam secukup rasa
Bahan Dhal
250 gms dhal - direndam selama 1-2 jam, kemudian dicuci dan tos
1 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
3 sudu teh halia kisar
7 cawan air
6 cm kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 sudu teh serbuk kunyit
Cara-cara
- Panaskan periuk dan tumis bahan bahan tumis hingga naik bau.Masukkan semua bahan dhal ke dalam periuk dan masak selama lebih kurang 20 minit.
- Masukkan ayam yang telah diperap,lobak merah dan kentang. Tutup periuk dan biarkan ia mendidih, kacau dan masak lagi lebih kurang 10 minit.
- Apabila lobak dan kentang telah empuk, masukkan terung dan kacang panjang.
- Kemudian masukkan santan, asam jawa dan garam secukup rasa. Masak seketika.
- Masukkan tomato dan biarkan kira kira 2 minit dan bolehlah ditutup api.
No comments:
Post a Comment