Bahan-bahan ( 8 keping )
125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
120 g tepung gandum
1 sk garam
50 ml air hangat
secukup minyak masak untuk goreng terendam
Cara-cara
- Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan digaul rata.
 - Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan uli hingga tak lekat ditangan.
 - Tambah tepung jika adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap dan perap 30 min.
 - Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
 - Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan di dalam kuali.
 - Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
 - Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya.
 - Siap untuk disajikan
 
No comments:
Post a Comment