Sunday, December 28, 2008

Puri Kentang

Resepi dari Kak Fida @ MyR. Senang dan bahan bahannya pun tak banyak. Mula mula tu bila goreng dia tak nak kembong sangat, kemudian saya kecilkan sedikit api dan akhirnya kuih ku naik mengelembong gak.


Bahan-bahan ( 8 keping )

125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
120 g tepung gandum
1 sk garam
50 ml air hangat
secukup minyak masak untuk goreng terendam

Cara-cara
  • Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan digaul rata.
  • Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan uli hingga tak lekat ditangan.
  • Tambah tepung jika adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap dan perap 30 min.
  • Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
  • Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan di dalam kuali.
  • Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
  • Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya.
  • Siap untuk disajikan

No comments:

Post a Comment