Bahan-bahan ( 4-5 org )
1/2 kg daging
1 1/2 inci lengkuas diketuk
10 gm rempah tumis
* 3 biji bawang merah
* 2 biji bawang putih
* 2 batang serai
3 sb lada boh / cili giling
3 sb sos tomato
3 sb sos cili
1 sk kicap pekat
garam, gula n pak aji
Cara-cara
- Rebus daging dgn lengkuas dan rempah tumis hingga empuk. Hiris nipis daging. Air rebusan jgn buang.
- Kisar bahan bertanda*. Tumis bahan bertanda * hingga kekuningan. Masukkkan lada boh tumis hingga garing.
- Masukkan lebihan air rebusan tadi biar mendidih. Masukkan daging biarkan seketika.
- Masukkan sos tomato, sos cili n kicap pekat.
- Masukkan garam, gula n perasa secukup rasa. Biar kuah pekat n siap tuk dihidang.
No comments:
Post a Comment